Når man bruker et kredittkort ofte bør en være en smart bruker. På den måten vil en spare seg for store ekstrautgifter på grunn av renter, og eventuelle gebyrer. Enkelte ting bør en være oppmerksomme på, da det oftest løper renter på slikt uansett hvordan en ellers benytter kortet.
Kredittkort og ekstra utgifter
Kredittkort kan benyttes slik at det blir gratis i bruk, og at en ikke trenger bekymre seg for rentene. Det krever at en ikke benytter mer kreditt enn man kan klare å betale tilbake, innen den rentefrie perioden. Hvor lenge denne perioden er vil variere fra kort til kort, men ligger generelt mellom 30 til 50 dager. Det en skal være klar over er, at det er forskjellige betingelser for dette ved varekjøp og ved kontantuttak. Varekjøp er gratis, mens kontantuttak vil påberegnes renter og eventuelt gebyrer. Det kan fort koste deg mye om du må betale rundt 20% rente på summen du har tatt ut. I realiteten vil det si at om du tar ut kr 1 000 i kontanter koster det deg kr 200 ekstra dersom kreditten ikke nedbetales i løpet av et år. Bruk ditt vanlige bankkort til kontantuttak i stedet for.
I utlandet
Eksemplet ovenfor vil gjelde i Norge, men i utlandet vil det normalt koste deg enda mer. Tar du ut kontanter i minibank i et annet land med kredittkort, vil de ekstra utgiftene være ikke bare rente, men også gebyrer og det som kalles valutapåslag. Valutapåslaget er det banken tar for å gi deg pengene i annen valuta og skal ta høyde for valutasvingninger. Normalt er dette 1,75% av den summen du tar ut. I tillegg tar de fleste banker et gebyr for dette uttaket. Da kan du altså for hever tusenlapp påberegne 20% i ordinære renter + 1,75% i valutapåslag + kr 35 (som regel) i gebyr. Benytt derfor alltid selve kortet som betalingsmiddel, spesielt om det er høye beløp.