Til tross for det mange tror, tjener ikke kredittkortselskapene mest på renter ved sen betaling (se oversikt over alle kredittkort). Det hevdes ofte at selskapene bak disse kortene utnytter nordmenn på en kynisk måte ved å ta renter som ofte overstige 30%. Dette stemmer ikke helt med virkeligheten, ettersom enhver person får god informasjon om bruken av kortet på forhånd, samt at kredittkortselskapene henter de fleste inntektene sine fra helt andre steder. Ved siden av høye renter og årlige avgifter er det ett enkelt område som virkelig sørger for å gi selskapene gode inntekter, og dette er salgsavgiftene de krever inn fra butikkene.
Butikken betaler for rabatten
Du har sikkert sett at selskapene tilbyr et prosentvis avslag på varer du handler, og dette gjelder alt fra drivstoff til sportsutstyr og dyremat. Dette er ikke i virkeligheten en rabatt fra butikken du kjøper varen i, men heller en tilbakeføring fra kredittkortselskapets profittmargin. Noen av kortselskapene kan ta inntil 5% av kjøpesummen i gebyr for å la butikkene belaste kortene for penger. Dersom de refunderer 2% tilbake til kunden i «rabatt» vil det fortsatt gjenstå 2% i profitt, og dette kan det fort bli utrolig mye penger av. Ta for eksempel et kjøp av en ny gressklipper til kr 20 000, hvor kortselskapet får 5% av kjøpesummen og refunderer 1 %. Her vil de sitte igjen med 4% som er kr 800 totalt på ett enkelt kjøp. Les om hvordan du får gratis flyreiser.
Kredittkortselskapene sitter med makten
For butikkene kan det være frustrerende å måtte betale penger til kortselskapet for hvert salg. Kredittkort har i dag blitt så vanlig at det ville ført til mindre inntekter dersom butikken sa nei til kunder med slike kort. Det ville ført til frustrasjon og irritasjon og kunden ville ha valgt å handle andre steder. Spesielt turister og folk som er obs på kredittkortenes rabatter og ekstra beskyttelse (les om sikker netthandel) velger å bruke kredittkortene i dagliglivet. Dermed er det viktig å kunne tilby betaling av denne typen.